تغذیه در زمان امتحانات
نحوه تغذیه در زمان امتحانات نقش مهمی در کارایی و عملکرد مغز دارد. در زمان امتحانات معمولا دانشآموزان دچار اضطراب و استرس میشوند.
در اثر اضطراب و استرس میزان ترشح هورمون آدرنالین و کورتیزول در بدن افزایش مییابد و این امر به بدن کمک میکند انرژی بیشتری برای مقابله با شرایط استرس داشته باشد.
با رعایت نکاتی در تغذیه روزانه میتوان از استرس و اضطراب پیشگیری کرد.
💥 مصرف مواد غذایی کافئیندار را محدود کنید. چای و قهوه و حتی برخی شکلاتها دارای کافئین هستند.
کافئین اگر چه در کوتاه مدت سبب بیداری و تمرکز حواس میشود، اما مصرف زیاد آن در بلند مدت باعث برهم خوردن تمرکز حواس و حتی کاهش یادگیری و در نتیجه افزایش استرس و اضطراب در فرد میشود.
💥 آبمیوههای صنعتی نیز به دلیل داشتن شکر و مواد افزودنی مناسب نیستند.
آبمیوههای صنعتی و نوشیدنیهای شیرین به این دلیل که انرژی زیادی را یک جا تخلیه و آزاد میکنند، استرسزا هستند. مصرف آبمیوه طبیعی و تازه که در منزل تهیه میشود مناسب است.
💥 مصرف روزانه دو تا سه واحد از گروه شیر و مواد لبنی (ماست، پنیر) که حاوی ویتامینهای گروه "ب" بخصوص ویتامین ب ۲، ب ۱۲ هستند و همچنین مصرف روزانه پنج تا سه واحد از سبزیها و دو تا چهار واحد از گروه میوهها به نشاط دانشآموز کمک میکند.
💥 مصرف آب، شیر و لبنیات تسکینبخش هستند و میتوانند در کاهش استرس دانشآموزان موثر باشند.
دانشآموزان بهتر است در موقع امتحان و استرس، از غذاهای سبک و زود هضم و غذاهایی که انرژیشان به مرور آزاد میشود، استفاده کنند.
غلات و موادی حاوی کربوهیدراتهای پیچیده که حاوی فیبر بیشتری هستند از جمله نانهای سبوسدار مثل نان سنگک و نان جو، سبب کاهش استرس در افراد میشود.
💥 در ایام امتحانات نباید وعدههای غذایی را حذف کرد، بهخصوص صبحانه در کنترل استرس نقشی اساسی دارد، زیرا در هنگام صبح، میزان ترشح کورتیزول به بیشترین حد خود میرسد و صبحانه سبب کنترل استرس میشود.
💥 توصیه میشود در ایام امتحانات از مصرف غذاهای چرب و شور بخصوص فستفودها خودداری شود، زیرا غذاهای چرب و شور دیرتر هضم میشوند و در شرایط استرسزا مانند ایام امتحانات، در کارکرد دستگاه گوارش اختلالاتی مانند سوءهاضمه و تهوع ایجاد میکنند.
خوردن غذای چرب و سنگین قبل از امتحان موجب خوابآلودگی در جلسه امتحان میشود.
💥 مصرف انواع مغزها به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ و امگا ۶ و بسیاری از املاح معدنی مثل آهن و روی هستند به یادگیری و تمرکز حواس کمک میکنند. به عنوان میان وعده در ایام امتحانات توصیه میشود از انواع مغزها استفاده شود.