صحابه رسول خدا در عاشورا
آنچه که در میان عاشورا پژوهان متأخر و بر اثر تحقیقات آنان مشهور شده، این است که در میان یاران امام حسین (ع)، پنج نفر از اصحاب پیامبر (ص) بوده اند که در جریان نهضت عاشورا به شهادت رسیدند. این پنج نفر؛ انس بن حرث، هانی بن عروه، مسلم بن عوسجه، حبیب بن مظاهر و عبد الله بن یقطر میباشند.
با توجه به این که قیام امام حسین (ع) در سال شصت و یک هجری اتفاق افتاد، اگر چه وجود برخی از صحابه پیامبر اسلام (ص) در میان یاران امام حسین (ع) دور از واقع نیست؛ زیرا همسن و سالهای امام و کسانی که چند سالی از ایشان از نظر سنی بزرگتر بودند، زمان حضرت رسول (ص) را درک کرده بودند و در زمان واقعه کربلا، بیشتر از شصت سال سن داشتند. اما اگر از صحابه پیامبر اسلام هم کسی در میان یاران ابا عبد الله وجود نداشت، چیزی از حقانیت قیام عاشورا کم نمیکرد؛ به دلیل آن که صحابه پیامبر اکثراً به جهت فاصله زمانی عاشورا با زمان رسول خدا یا در قید حیات نبودند و یا سن آنها زیاد بود که به جهت کهولت سن نمیتوانستند در جنگ شرکت کنند. در عین حال، در میان یاران امام حسین (ع) نام پنج نفر از اصحاب پیامبر (ص) ذکر شده است که در زمره شهیدان کربلا محسوب میشوند. این پنج نفر از این قرارند:
1. انس بن حارث کاهلی: سماوی در کتاب «ابصار العین فی انصار الحسین» نام وی را جزو شهدای کربلا میآورد.
شیخ طوسی ایشان را هم جزو اصحاب رسول الله (ص) آورده و هم جزو کسانی که با امام حسین (ع) به شهادت رسیده است و هنگامی که در ردیف اصحاب پیامبر (ص) میآورد، تذکر میدهد که وی در رکاب امام حسین (ع) به شهادت رسیده است.
2. حبیب بن مُظهّر: وی از اصحاب حضرت رسول (ص) و از بزرگترین یاران امام علی (ع) است که در هر سه جنگ صفین، نهروان و جمل شرکت داشت. شیخ طوسی وی را جزو اصحاب پیامبر (ص) نیاورده است، اگر چه از او در یاران و اصحاب امام علی (ع) و امام حسن و امام حسین (ع) نام برده است. برخی از علما؛ مانند صاحب کتاب ابصار العین، نام او را در شمار، اصحاب رسول الله (ص) آورده اند که در کربلا شهید شده اند.
3. مسلم بن عوسجه: در کتاب ابصار العین وی جزو اصحاب پیامبر و امام علی (ع) به شمار رفته است. علامه محسن امین نیز در کتاب اعیان الشیعه در بیان اصحاب امام حسین (ع)، از وی به عنوان صحابی یاد می کند.
4. هانی بن عروه: یکی دیگر از کسانی که جزو اصحاب پیامبر (ص) شمرده شده است، هانی بن عروه است. وی پیر و بزرگ قبیله «مرادی» بود که در رکاب امیر المؤمنین علی (ع) در سه جنگ آن حضرت شرکت کرده بود.
5. عبدالله بن بقطر (یقطر) عمیری: او برادر رضاعی امام حسین (ع) است. پدرش «بقطر (یقطر)» خادم پیامبر (ص) بود. وی نامهای از امام برای مسلم بن عقیل در کوفه برد که دستگیر شده و در همان جا توسط ابن زیاد به شهادت رسید.
http://islamquest.net/